כתיבת נאום שונה מכתיבת תוכן לקריאה. הטקסט צריך להיות פשוט יותר ובעל מסר אחד מרכזי. כמו כן, כושר הריכוז בעת האזנה לעומת קריאה צריך להיות גבוה יותר. לא כל כותב תוכן, גם אם הוא מומחה בכתיבת תכנים לקריאה, יוכל להתמודד עם המשימה של כתיבת נאומים. הדבר הראשון שבו צריך להתמקד טרם כתיבת נאומים הוא להבין באופן חד משמעי מה מטרת הנאום.
קהל שמקשיב לעומת אדם שקורא טקסט, חייב להתחבר אישית למקריא הנאום. כדי ליצור את החיבור הזה חשוב שהוא יקרה בשניות הראשונות של הקראת הנאום מול הקהל. כדי לדעת כיצד ניתן לגרום לקהל להזדהות עם מה שנאמר בנאום צריך להבין מי הוא קהל המקשיבים לפרטים:
גילאים – סטודנטים, צעירים, בית אבות, תלמידי חטיבת ביניים, יזמים וכו'.
מה תחום הידע שלהם בנושא – האם הם בקיעים בו לפחות כמו מקריא הנאום או שיש צורך להסביר ולפרט את מרבית המושגים.
מה סיבת ההקשבה – נקלעו לסיטואציה במקרה, באו כדי לצפות מקרוב באישיות מפורסמת או כדי ללמוד על הנושא.
כיצד להתחבר אליהם – מה דעותיו של הקהל בנושא וכיצד לגרום לו להתחבר לדעות המוצגות בנאום.
אלה הן רק חלק מהשאלות עליהן צריך לענות בתהליך כתיבת נאומים שבעזרתן ניתן יהיה להגיע לנאום המתאים לקהל היעד.
כפי שכבר ציינו, הפתיח של הנאום חשוב לחיבור רגשי עם הקהל. הביטוי "אין שני לרושם ראשוני" רלוונטי במיוחד במקרה הזה ולכן אם הפתיח של הנאום לא יהיה חזק מספיק, הקהל לא יקשיב ביתר התעניינות להמשכו ואף עלול ליצור אנטגוניזם כלפי הנואם. נאום איכותי נמדד על פי הפתיח שלו כאשר פתיח יכול לכלול שאלה פרובוקטיבית, משפט או ציטוט מרגשים ואפילו סיפור או בדיחה קצרים יכולים להספיק ליצירת החיבור הראשוני עם הקהל.
מומלץ מיד לאחר הפתיח הקצר לעבור לגוף הנאום. המטרה היא להגיע לנקודה ולתאר את מטרת הנאום כבר מההתחלה כדי ליצור עניין באופן מיידי ולא לנסות לסקרן או למשוך את הקהל עד לסיום הנאום כדי לספק את עיקרי התוכן של הנאום. לעתים רחוקות זה בהחלט מצליח כשמגיש הנאום וכותב הנאום בהחלט עושים עבודה מצוינת אך ברוב המקרים זה בסך הכל גורם לקהל להשתעמם.
כן, גם בכתיבת נאומים בדומה לכתיבת מאמרים (למי שהנושא מוכר לו), חשוב לחזור על מילים/ביטויים מסוימים כדי לחדד ולהקל על העברת המסר אל קהל. נאום פוליטי למשל יכלול פעמים רבות את הסלוגן של הנואם כמו למשל "ביבי תשתפר" ו-"די!" שלקחו חלק במחאת האוהלים הגדולה וכך הוטמעו היטב בזכרונותיהם של המאזינים.
חשוב לשים לב לכל משפט בנפרד בעת כתיבת הנאום וחשוב שסדר המילים יהיה מדויק ושהמשפטים יהיו כמה שיותר קצרים אחרת הם פשוט יבלבלו את השומעים. הדרך הטובה ביותר לבדיקת המשפטים בכתיבת הנאום היא להקריא אותם בקול ולהקליט את זה. אם המשפט נשמע טבעי וברור סימן שהוא נכתב בצורה נכונה אך אם המשפט מתארך יתר על המידה ומתחילתו ועד סופו מתפספסת הפואנטה שלו, כדאי לנסות להקריא אותו בקול, שוב במילים פשוטות יותר, נושא אחד ברור ועם כמה שפחות תיאורים מיותרים. דוגמא למשפט שאינו כתוב בצורה נכונה לנאום: בביתו של דויד הירקן משכונת התקווה, שנלחם במלחמת ששת הימים כשריונר בחטיבה 401 יש מרפסת ענקית עם נוף מדהים.